Vitaminkisokos: Ezeket a vitaminokat pótold tavasszal!

Télen jelentősen lecsökken szervezetünkben a vitaminszint, ami a tavaszi fáradtságban mutatkozhat meg. A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat. Így van ez kora tavasszal is, amikor még kevesebb a napsütés. Számos vitamin létezik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a testünkben lejátszó folyamatok koordinálásában. Ők a rend őrei, csapatban együttműködve a leghatékonyabbak. Íme a vitaminkisokos.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és nem utolsósorban a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen télen, tél végén érdemes pótolni. Fontos az utánpótlás
A modern élelmiszeripari technológiák megjelenésének köszönhetően, valamint a termőföldek alacsony tápanyagszintje miatt már a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitaminforrást, amelyek hozzájárulnának a megfelelő vitaminszinthez, testünk viszont csupán csak néhány vitamint képes előállítani. Különösen ebben a jelenlegi vírushelyzetben fokozottan oda kell figyelnünk az egészségünkre, ezt pedig a legkönnyebben úgy tehetjük, ha pótoljuk a szükséges vitaminokat, amit tehetünk odafigyelő táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel is. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a mindennapokban

Az A-vitamin főként a szem épségéért felel, de hozzájárul a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiánya esetén látásromlás, farkasvakság alakulhat ki, a bőr pedig szárazzá és pikkelyessé válhat. Az A-vitamin főként állati eredetű ételekben található, a Harvard Health Publishing listája szerint érdemes naponta legalább 3000 nemzetközi egységet bevinni a szervezetünkbe, így különösen javasolt a máj, tojás, garnélarák, hal, tej és tejtermékek fogyasztása.

A C-vitamin segít a kollagén előállításában, amely összeköti a sebeket és támogatja az erek falát, de segít a fogak fejlődésében, megújulásában és gyógyulásában is. Az egészséges szinten tartáshoz napi maximum 2000 mg javasolt.

A D-vitamin felel a vér normális kalcium- és foszforszintjéért, amelyek erősítik a csontokat, továbbá segít a fogak és a csontok kialakításában is. Más vitaminokkal szemben a D-vitamin hormonként funkcionál és a testünk minden egyes sejtjének szüksége van rá. Az egészséges szinten tartáshoz napi mennyiség 1000 és 2000 nemzetközi egység bevitele szükséges.

Az E-vitamin antioxidánsként hat, semlegesíti az instabil molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. Védi az A-vitamint és bizonyos lipideket a károsodástól. Naponta 1000 és 2000 nemzetközi egység bevitele javallott. Az E-vitamin megtalálható növényi olajokban, leveles zöldségfélékben és diófélékben is.

K-vitamin biztosítja a véralvadáshoz elengedhetetlen fehérjéket és kalciumot, de segít a csontok felépítésében is. Ez a vitaminfajta főként tojásban, káposztában, brokkoliban és spenótban, valamint tejben és tejtermékekben található.

Forrás: dívány.hu

A & D-vitamin – 10000NE Vitaking 60 db

C-vitamin 1000mg +D3-vitamin+Cink csipkebogyó kivonattal – Jutavit

E-vitamin 400 NE 100 db – Jutavit

D3+K1+K2 vitamin (4000 NE) 60 db – GymBeam