A lekvárok fajtái

A lekvárok fajtái

A nyár többek között a gyümölcsök szüretelésének a szezonja. A különböző, megérett gyümölcsök ehető szilárd része a lekvárkészítés során darabosan szakadóvá vagy sűrűn folyóssá válik. A lekvárban kisebb-nagyobb gyümölcsdarabok is fellelhetők, ami adott esetben megkönnyítheti az alapanyag felismerését is és fokozza élvezeti értékét is.

A gyümölcs szitán áttört ehető részéből gyümölcsíz készülhet, amelynek állománya a lekvárhoz hasonlóan kocsonyás, esetleg sűrűn folyó, kenhető.A lekvárok között külön csoportot képez a szilvalekvár, ami felezett vagy durván aprított szilvahúsból készül, emiatt színe kékes vagy barnás-fekete.

Többféle áttört gyümölcs felhasználásával vegyes gyümölcsíz készíthető, amely többnyire alaktartó, szeletelhető, ezáltal például sütemények, húsok töltelékeként is megállja a helyét.Többnyire egyféle áttört gyümölcsből készül a szeletelhető gyümölcssajt, amit gyakran olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel ízesítenek. Különösen jóízű gyümölcssajtok készülhetnek birsalmából, valamint az alma és körte kombinációjából.

A lekvárfélék olyan készítmények, amelyeket egy- vagy többféle friss vagy tartósított gyümölcsből, cukorral vagy anélkül (esetleg mézzel vagy édesítőszerrel) a kívánt töménységűre főznek és hőkezeléssel, esetleg tartósítószerrel vagy a két módszer kombinálásával tartósítanak.

A lekvárok összetevői

A lekvár fő alapanyaga a friss vagy tartósított gyümölcs. Friss gyümölcsnél nem mindegy az érettségi fok, ugyanis akkor készíthető belőle a legfinomabb lekvár, amikor annak mérete, íze, színe és beltartalmi összetevői a legoptimálisabbak.

A gyümölcshús ilyenkor már elég puha, így tárolásra, szállításra nem alkalmas, azonban azonnali fogyasztásra és lekvárkészítésre annál inkább felhasználható. Az az igazán jó lekvár, amelynek legalább az 1/3 része gyümölcs.

forrás: mibolmennyitegyek.hu

1799 Ft Online ár
2329 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

Diablo-Csíkos mogyorókrém-350g

2049 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

Diablo-Mogyorókrém-350g

2049 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

Torras mogyorókrém-200g

1709 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

GymBeam-Mandulavaj-340g

2899 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

GymBeam-Kesuvaj-340g

2499 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

GymBeam-Pisztáciavaj-340g

5029 Ft Online ár

Lekvárok, nugát krémek

GymBeam-Ropogós földimogyoróvaj-340g

1499 Ft Online ár
1319 Ft Online ár